BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Scopul și necesitatea unui diriginte de șantier

Ca reprezentant al investitorului, dirigintele de șantier este unul din factorii importanți care contrubuie la realizarea lucrărilor de construcții cu respectarea cerințelor de calitate și încadrarea în termenele și valorile stabilite în contractul de execuție. Funcția de diriginte de șantier este una din funcțiile de tradiție în România, pentru menținerea unui nivel minim profesional M.L.P.A.T. a instituit autorizarea acestora de către I.S.C.L.P.U.A.T. Interesul investitorilor este ca să folosească diriginți de specialitate atestați și cu pregătire profesională ridicată ca garanție pentru protejarea intereselor lui referitoare la investiție.


Poziția și relațiile funcționale

Dirigintele de șantier îl reprezintă pe investitor în relațiile acestuia cu toți factorii implicați (proiectanți, antreprenori, furnizori, prestatori de servicii) în realizarea unei construcții. El poate activa în cadrul unei societăți de consultanță sau ca persoană fizică independentă angajată prin contract de către investitor. Atribuțiile care îi revin acestuia față de investitor rezultă din contractul (de consultanță) încheiat între cele două părți prin clauzele cuprinse în acesta.

Principii generale de comportare etică și profesională

Activitatea dirigintelui de șantier este condusă de câteva principii generale:

- Independență - ca persoană fizică sau juridică - atât față de investitor cât și față de antreprenori, furnizori și proiectanți. Această independență definește compatibilitatea persoanelor fizice și juridice cu prevederile legii concurenței și a legii privind combaterea concurenței neloiale. Trebuie ca dirigintele să nu accepte nici un fel de favor care să-l deturneze de la luarea unei hotărâri corecte, și care să nu servească intereselor investitorului. De asemenea, nu trebuie să fie implicat în activități care să se suprapună cu cea de diriginte ca persoană independentă;

- Profesionalism - trebuie să aibă pregătirea profesională confirmată prin studii de specialitate și prin practică care să dea încredere în desfășurarea activității cât și autorizație MLPAT;

- Fidelitate - față de cerințele invetiției din punct de vedere al calității, costului și duratei de execuție. Fidelitatea se exprimă prin angajamentul sau de a acționa în numele și pentru apărarea intereselor investiției;

- Respectarea legalității - a legilor, regulamentelor, instrucțiunilor și normelor tehnice în vigoare;

- Păstrarea demnității și reputației profesiei de diriginte de specialitate, indiferent de conjunctura situațiilor sau a presiunilor la care acesta poate fi expus;

- Neacceptarea de contracte pentru care nu are calificarea și competența necesară;

- Practicarea activității de dirigenție numai pe bază de contract;

- Actualizarea continuă a cunoștințelor profesionale în concordanță cu progresul tehnologic și legislativ.

Servicii

Derularea unei investiții în domeniul construcțiilor cuprinde mai multe faze, începând cu pregătirea executării lucrărilor, executarea lucrărilor, recepția lucrărilor pe faze și recepția finală.

Dirigintele de șantier poate presta următoarele servicii:

Responsabilitățile diriginților de șantier în faza de pregătire a executării lucrării:

  • Verifică existența autorizației de construire și dacă aceasta respectă prevederile legale (legea 50/1991 și legea 453/2001).
  • Controlează dacă proiectul tehnic este corespunzător autorizației de construire și avizelor aferente și dacă a fost verificat în conformitate cu prevederile legale.
  • Verifică existența tuturor pieselor scrise și desenate și corespondența dintre acestea.
  • Verifică existența în proiect a fazelor determinante și a programului de control al proiectantului.
  • Participă la pregatirea licitațiilor pentru desemnarea executanților lucrărilor de construcții. Participă alături de investitori la elaborarea contractului de execuție cu constructorul și răspunde de introducerea în contract a prevederilor referitoare la calitatea lucrărilor ce urmează a fi executate.
  • Predă constructorului, pe bază de proces verbal, amplasamentul construcției, liber de orice sarcină, precum și bornele de reper. La predarea/preluarea amplasamentului participă și reprezentanți ai proiectantului, precum și în situații speciale, reprezentanți ai furnizorilor de utilități.
  • Participă împreună cu proiectantul și executantul la trasarea lucrărilor de construcții. Predă executantului lucrărilor de construcții terenul destinat organizării de șantier și verifică valoarea lucrărilor de organizare determinate de proiectant.

Responsabilitățile diriginților în faza de executare a lucrărilor:

  • Urmărește realizarea construcției în conformitate cu contractul, proiectul, cu caietul de sarcini și cu reglementările tehnice în vigoare.
  • Verifică respectarea tehnologiei de execuție pentru asigurarea calității prevăzute în documentația tehnică, în contract și în normele tehnice în vigoare.
  • Interzice utilizarea de lucrători neautorizati, acolo unde reglementările tehnice au prevederi în acest sens.
  • Efectuează verificările prevăzute în normele tehnice și semnează documentele întocmite ca urmare a verificărilor făcute.
  • Participă la recepția calitativă a lucrărilor pe categorii de lucrări și semnează procesele verbale de recepție calitativă împreună cu constructorul.
  • Patricipă la verificarea în fazele determinante și la întocmirea proceselor verbale de lucrări ascunse și are grijă ca la fazele determinante, constructorul să convoace reprezentantul Inspecției Teritoriale în Construcții.
  • Verifică respectarea legislației cu privire la materialele și tehnologiilor utilizate, interzicând utilizarea materialelor, prefabricatelor și semifabricatelor necorespunzătoare, sau care nu au certificat de calitate sau agrement tehnic.
  • Interzice utilizarea de tehnologii fără agrement tehnic.
  • Urmărește executarea lucrărilor pe toată durata lor, aprobând plata numai pentru lucrările corespunzătoare calitativ.
  • Avizează dispozițiile de șantier emise de proiectant.
  • Transmite proiectantului pentru soluționare, propuneri de soluții privind neconformitățile și neconcordanțele apărute în execuție și dacă este cazul solicită sistarea execuției, demolarea lucrărilor necorespunzătoare și refacerea lor numai în baza soluțiilor elaborate de proiectant.
  • Urmărește ca executantul să respecte măsurile dispuse de proiectant sau de alte persoane abilitate și programul de asigurare a calității.
  • Verifică respectarea legii nr. 10/1995.
  • Verifică, în numele investitorului, valori și decontează lucrările executate.
  • În baza documentelor de la proiectant și executant completează cartea tehnică a construcției.
  • Urmărește dezafectarea lucrărilor de organizare de șantier și predă terenul pe care au fost amplasate acestea, proprietarului terenului.

Răspunderile diriginților de șantier în faza de recepție a lucrărilor

  • Participă la recepția lucrărilor și întocmește actele de recepție.
  • Pune la dispoziția membrilor comisiei de recepție: documentațiile tehnice elaborate de proiectanți și puse la dispoziția constructorilor, documentele doveditoare pentru activitatea de urmărire și asigurare a calității derulată pe durata execuției lucrărilor, precum și alte documente și documentații elaborate în conformitate cu legislația în vigoare.
  • În cazul în care comisia de recepție constată probleme în execuția lucrărilor, dirigintele de șantier urmărește rezolvarea problemelor constatate sau recomandate și întocmirea documentelor de aducere la îndeplinire a măsurilor cerute de comisia de recepție. După executarea lucrărilor de remediere, se efectuează recepția finală a lucrărilor.
  • După recepția finală, dirigintele de șantier predă Cartea tehnică a construcției deținătorului legal, încheindu-și astfel activitatea de diriginte de șantier.
Contact: 0754.480.900/0733.479.174

Autorizații

Date de contact

ing. Gârlea Vladimir
Str. Țuțora, nr.1, bl. V1, sc. A, et.1, ap.6, Municipiul Iași
Telefon: 0754480900, 0733479174
Site web: garlea-vladimir.uv.ro
E-mail: garleavladimir@yahoo.com

Parteneri